Erik Blomqvist Pohjoismaiden mestariksi – Martin Percivaldi oli turnauksen toinen tähti

2016_1030_1221562

Erik Blomqvist pelasi käytännöllistä suurmestarishakkia ja voitti vakuuttavasti Pohjoismaiden mestaruuden.

nayttokuva-2016-10-30-kello-16-05-28Erik Blomqvist varmisti Pohjoismaiden mestaruutensa viimeisen kierroksen tasapelillä Tanskan Martin Percivaldia vastaan. Axel Smith puolestaan nousi pronssille voitettuaan ykköseksi rankatun Jon Ludvig Hammerin. YLE oli paikalla koko päivän seuraamassa kilpailun ratkaisuhetkiä, ja illan Urheiluruudussa nähtiin kooste tapahtumista.

Hammer sai mustilla miellyttävän aseman Axel Smithiä vastaan englantilaisittain alkaneessa pelissä. Mutta sen sijaan, että olisi suojannut 25. siirrossa b-sotilastaan, Hammer päätti luopua siitä ja käydä valkean d-sotilaan kimppuun. Ylioptimistinen idea kuitenkin kumoutui valkean suojellessa sotilaansa. Hieman myöhemmin Hammer piti parhaana käytännön vaihtoehtona laadun uhrausta, mutta Smith ei tästä hätkähtänyt vaan eteni vääjäämättä a-sotilaallaan kohti korotusruutua ja voittoa. Hammerin osalta turnaus meni epäilemättä samalla tavoin penkin alle kuin syyskuussa pelatut shakkiolympialaiset Batumissa, joissa hänen henkilökohtainen tuloksenasa oli vain 4,5/11.

2016_1030_1526492

Martin Percivaldi oli silmin nähden tyytyväinen suoritukseensa. Nuorukaisesta kuullaan vielä!

Olisi voinut luulla, että Erik Blomqvist ja Martin Percivaldi tyytyvät helppoon suurmestaritasapeliin, jolla kumpikin olisi varmistanut asemansa: Blomqvist turnausvoiton ja Percivaldi mitalin ja suurmestarikiinnityksen. Avausmuunnelma slaavilaisessa kuitenkin jo osoitti, ettei mitään kevyttä remissiä ole tulossa. Percivaldi poikkesi 15. siirrossa pelistä Colpe–Hector, jonka mustilla pelannut ruotsalaissuurmestari voitti vakuuttavasti. Mentiin loppupeliin, jossa mustalla oli peräti kaksi sotilasta vähemmän, mutta lähettipari tarjsoi niistä jonkinlaisen korvauksen. Suomalaissukuinen Percivaldi jatkoi aggressiivisesti, ja Blomqvistin väliaikaista upseerin uhrausta seuranneessa käsikähmässä musta jäi torniloppupelissä vain sotilaan tappiolle. (Asema mustan 27. siirron jälkeen on huvittava, kaikki upseerit ovat 4. rivillä!) Peli päättyi lopulta pattiin pian viimeisen finessin 44…a5 jälkeen. Erinomainen kärkikamppailu!

2016_1030_1221141

Einar Hjalti Jensson (valkeilla) jyräsi viimeisessä pelissä turnauksen hännille jääneen Johan Salomonin.

Einar Hjalti Jensson otti kolmannen peräkkäisen voittonsa, tällä kertaa uhrina oli turnauksen suurin epäonnistuja, Norjan Johan Salomon. Tarraschin puolustuksella alkaneessa pelissä valkea kehitti sotilaan uhrauksella 19.d5 massiivisen hyökkäyksen, eikä mustalle löydy keinoja puolustaa yllättävän heikkoa kuningasasemaansa. Lopulta neljään pisteeseen loppukirinsä ansiosta noussut Jensson voi olla tulokseensa tyytyväinen. Samaa ei voi sanoa 19-vuotiaasta Salomonista, joka luultavasti mieluiten unohtaa koko turnauksen mahdollisimman pian.

2016_1030_1221331

Guðmundur Kjartansson ei jättänyt Karttuselle seliteltävää.

Mika Karttusen mukaan hänellä ei jäänyt seliteltävää pelissään Islannin Guðmundur Kjartanssonia vastaan. Avausvaihe oli tuttua slaavilaisen muunnelmaa, jossa valkea sai 17.d5:llä erinomaisen aseman. Musta yritti puolustautua kasaamalla upseerinsa kuninkaan turvaksi, jonka jälkeen valkea palasi mustan heikentyneen daamisivustan sotilasrivistön kimppuun. Mustan upseerit olivat liian kaukana kuningassivustalla, eikä aseman sulkeminenkaan enää onnistunut, vaan valkea vyörytti c- ja d-sotilaansa määrätietoisesti korotukseen saakka. Viiteen pisteeseen päätynyt Kjartansson pelasi hyvän turnauksen.

2016_1030_121020

Bjørn Møller Ochsnerin ja Vilka Sipilän sisilialainen oli lähestulkoon yhtä maalia koko pelin ajan.

Karttusen lisäksi myös Vilka Sipilä on varmasti pettynyt suoritukseensa. Yhdeksänneksi jäänyt turkulainen aloitti mainiosti, mutta sai kuudestä viimeisestä pelistä vain yhden pisteen. Viimeisellä kierroksella  hän hävisi Tanskan Bjørn Møller Ochsnerille kamakaze-tyyppisen avauskäsittelyn jälkeen. Mustan kuninkaan jäätyä keskustaan valkealla oli helpohko tehtävä realisoida etunsa voitoksi. Myöskään Ochsnerin osalta kilpailu ei sujunut niin kuin nuorukainen olisi toivonut, mutta kolmelta viimeisltä kierrokselta plakkariin kertynyt kaksi pistettä varmasti vähän lievittää tuskaa.

2016_1030_171734

Mitalistit. Uusi Pohjoismaiden mestari Erik Blomqvist keskellä, oikealla Martin Percivaldi ja vasemmalla pronssille noussut Axel Smith.