8. kierros – yhtä vaille viiden suora

2016_1029_150509

2016_1029_150612

Kierroksen kärkikahinat latistuivat pannukakuksi, kun kun pelaajat keskittyivät kamppailun sijaan varmistelemaan asemiaan.

8. kierros / 8th Round 29.10.2016
Salomon Johan ½-½ Blomqvist Erik
Percivaldi Martin ½-½ Smith Axel
Hammer Jon Ludvig ½-½ Kjartansson Gudmundur
Karttunen Mika ½-½ Ochsner Bjorn Moller
Sipilä Vilka  0-1 Jensson Einar Hjalti

t8Kahdeksannella kierroksella turnauksen kärkijoukko alkoi varmistella asemiaan. Tänään nähtiinkin neljä tasapeliä – ja vain yksi voittopeli, joka sekin olisi hyvin voinut päättyä pistejakoon.

Pelit Hammer–Kjartansson ja Salomon–Blomqvist olivat lähestulkoon yhdestä puusta veistettyjä. Katsojille tarjoiltiin siis kaksi kuningatarsotilaspeliä, joissa kaikille pelaajille tuntui kelpaavan tasapeli alusta saakka. Hammer ja Kjartansson sopivat remissistä siirtojentoistolla 33 siirron jälkeen ja Salomon ja Blomqvist puolestaan 43 siirron jälkeen. Huippushakki ei tarjoa aina suurta draamaa, ja kyseiset pelit olivatkin ehkä koko turnauksen tylsimpiä katsojien kannalta.

2016_1029_150540

Martin Percivaldi (vas.) on enää puolen pisteen päässä suurmestarikiinnityksestä. Hän varmistanee sen huomenna tasapelillä Erik Blomqvistia vastaan, joka puolestaan varmistaa samalla Pohjoismaiden mestaruuden itselleen.

Percivaldi–Smith oli englantilaista, jossa poikettiin tietokannan mukaan aiemmin pelatuista kamppailuista valkean 14. siirrossa. Tässäkin pelissä kuningattaret vaihtuivat nopeasti. Syntyneessä loppupelissä valkealla oli hieman parempi ja aktiivisempi asema, mutta kovin suuria ongelmia mustalla ei tuntunut olevan tasapelin pitämisessä.

2016_1029_180743

 Hammerilla ja Kjartanssonilla riitti suurmestariremissistään kuitenkin vielä puhuttavaa pelin jälkeen. Taustalla seuraavat näiden sivujen englanninkielisistä kierrosraporteista vastaava Daryl Taylor (vas.) sekä livelähetyksessä hänen kanssaan pelejä tänään kommentoinut Panu Laine. 

Karttusen ja Ochsnerin katalonialainen oli koko turnauksen pisin. Kamppailu kesti 156 siirtoa ja yli 6 tuntia! Valkea uhrasi avauksessa kaksi sotilasta ja sai erinomaisen aseman. Kun kenties jo ratkaiseva isku 20.d5 jäi tekemättä ja valkea sen sijaan ryöväsi välittömästi takaisin materiaalia, tilanne tasapäistyi huomattavasti. Daamien vaihduttua Karttunen pääsi uudestaan hieman paremmalle puolelle loppupelissä, jossa kaksi tornia ja neljä sotilasta mustan tornia, lähettiä ja viittä sotilasta vastaan. Vielä  tornien vaihduttua Ochsner puolusti asemaansa tarkasti, eikä Karttunen pystynyt seuraavien 90 siirron aikana löytämään kaipaamaansa läpimurtoa. Päivän neljäs tasapeli oli kuitenkin osoitus seitsemänkertaisen Suomen mestarin sinnikkyydestä ja periksiantamattomuudesta.

Pitkään turnauksen heittopussina ollut Einar Hjalti Jensson murskasi peräkkäisillä kierroksilla suomalaiset 2–0. Hammer–Kjartansson- ja Salomon–Blomqvist-pelien tapaan kamppailu alkoi kuningatarsotilaspelillä, tarkemmin Lontoon systeemillä. 19. siirron kohdalla valkeilla pelannut Sipilä haki peliin dynamiikkaa taktiikalla, mutta iskujenvaihdossa musta jäi hieman paremmalle puolelle. Kuningatarten vaihduttua mustalle jäi loppupelissä lähetti valkean ratsua vastaan. Normaalisiirroin Sipilä olisi kyennyt tasapeliin, mutta epäonninen turnaus ja kamppailullinen luonne kenties vaativat enemmän. Epäsovinnainen pelitapa kostautui, ja Jensson kuittasi pisteen 75. siirrossa.

9. kierros / 9th Round 30.10.2016
Jensson Einar Hjalti Salomon Johan
Ochsner Bjorn Moller Sipila Vilka
Kjartansson Gudmundur Karttunen Mika
Smith Axel Hammer Jon Ludvig
Blomqvist Erik Percivaldi Martin